
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs) ON RTI 

Q.1. What is Information? Information is any material in any form. It includes records, documents, 

memos, e-mails, opinions, advices, press releases, circulars, orders, logbooks, contracts, reports, 

papers, samples, models, data material held in any electronic form. It also includes information 

relating to any private body which can be accessed by the public authority under any law for the time 

being in force.  

Q.2. What is a Public Authority? A "public authority" is any authority or body or institution of self 

government established or constituted by or under the Constitution; or by any other law made by the 

Parliament or a State Legislature; or by notification issued or order made by the Central Government 

or a State Government. The bodies owned, controlled or substantially financed by the Central 

Government or a State Government and non-Government organisations substantially financed by the 

Central Government or a State Government also fall within the definition of public authority. The 

financing of the body or the NGO by the Government may be direct or indirect.  

Q.3 What is a Public Information Officer? Public authorities have designated some of its officers as 

Public Information Officer. They are responsible to give information to a person who seeks information 

under the RTI Act.  

Q.4. What is the Fee for Seeking Information from Central Government Public Authorities? A person 

who desires to seek some information from a Central Government Public Authority is required to send, 

along with the application, a demand draft or a banker’s cheque or an Indian Postal Order of Rs.10/- 

(Rupees ten), payable to the Accounts Officer of the public authority as fee prescribed for seeking 

information. The payment of fee can also be made by way of cash to the Accounts Officer of the public 

authority or to the Assistant Public Information Officer against proper receipt. However, the RTI Fee 

and the mode of payment may vary as under Section 27 and Section 28, of the RTI Act, 2005 the 

appropriate Government and the competent authority, respectively, by notification in the Official 

Gazette, make rules to carry out the provisions of this Act.  

Q.5. What is the Fee for the BPL applicant for Seeking Information? If the applicant belongs to below 

poverty line (BPL) category, he is not required to pay any fee. However, he should submit a proof in 

support of his claim to belong to the below poverty line.  

Q.6. Is there any specific Format of Application? There is no prescribed format of application for 

seeking information. The application can be made on plain paper. The application should, however, 

have the name and complete postal address of the applicant.  

Q.7. Is it required to give any reason for seeking information? The information seeker is not required 

to give reasons for seeking information. 


